blog_usre

Mira Niculescu, Training and Development Specialist

2019-03-13

Antreprenor innascut sau educat?

Exista o intrebare care ne preocupa de ceva vreme: antreprenorii sunt o specie anume de oameni, nascuti cu o forta si o nevoie aparte de a reusi in afaceri sau aceste abilitati pot fi dobandite prin educatie, experienta, mentorat?

Ne nastem antreprenori?
Unele studii releva faptul ca ar putea exista o „gena antreprenor” sau cel putin ca unele persoane cu anumite caracteristici genetice si trasaturi de personalitate sunt mai susceptibile de a fi antreprenori mai de succes decat altele.
Profesorul de studii antreprenoriale, Scott Shane, de la Universitatea Western Reserve din Cleveland, sugereaza in cartea sa, Born Entrepreneurs, ca genele influenteaza capacitatea de a fi antreprenor a unei persoane, dar si pe aceea de a castiga foarte multi bani.
Sustinatorii teoriei conform careia “antreprenor te nasti” cred ca antreprenorii au anumite trasaturi de personalitate stabilite genetic. Ei au nativ o puternica incredere in sine, se bazeaza foarte mult pe propria intuitie, dar, mai ales, se diferentiaza de ceilalti prin capacitatea de a-si asuma riscuri, de a face fata nesigurantei.
Personalitatea antreprenoriala inascuta le-ar oferi astfel anumitor persoane un avantaj natural in lumea afacerilor, la fel cum persoanele inalte au sanse mai mari sa practice cu succes baschet, in comparatie cu persoanele scunde de inaltime.

Educatia poate creste probabilitatea de a deveni antreprenor?
Exisa insa studii documentate care arata ca expunerea la cursuri, traininguri, idei, experiente de antreprenoriat poate avea efecte de lunga durata asupra oamenilor, chiar daca acestia nu sunt “antreprenori naturali” si ii poate influenta catre statutul de antreprenor.

Julian Lange de la Colegiul Babson a elaborat un studiu prin care arata ca educatia are o influenta durabila asupra abilitatii oamenilor de a deveni antrerenori de succes.
El afirma ca unul dintre lucrurile esentiale pe care le invatam la cursurile despre antreprenoriat este recunoasterea oportunitatilor. Unii oameni trec prin viata fara sa observe deloc oportunitatile. Privind insa lumea prin lentila potrivita, adica prin aceea a omului educat in spiritul antreprenoriatului, se poate observa si valorifica potentialul din anumite situatii.

Oportunitatile nu bat la usa, ele trebuie sa fie identificate, uneori create, orientate catre un potential de business, iar acest lucru se poate face in urma unui proces educational, in care inveti sa observi, sa identifici, sa valorifici oportunitatile.

Educatia ii ajuta pe oameni sa devina mai receptivi la ideea de antreprenoriat, ii lamureste despre aspectele esentiale ale unui business: management, riscuri, strategii, oportunitati.
Toate acestea pot fi regasite in Cursurile de Competente Antreprenoriale Learn2do marca Hygia Consult, care ofera informatii practice si utile despre ce inseamna managementul organizatiei, al resurselor umane, al riscului, cum sa faci o planificare profesionista a resurselor, ce inseamna un plan de afaceri structurat, consistent, orientat catre rezultate.
Suntem in primul rand consultanti si impartasim din practica si experientele proprii.

Daca vrei sa afli mai multe despre antreprenoriat, inscrie-te la Cursurile Lear2do marca Hygia Consult.
Pentru mai multe detalii, vizitati pagina web: www.learn2do.ro, iar pentru inscrieri, trimiteti un e-mail la: inscrieri@learn2do.ro.

Asadar, ne nastem antreprenori sau devenim antreprenori?

Fara a trage o concluzie anume, Thomas Edison spunea ca “geniul este 1% inspiratie si 99% transpiratie”.

 

Lasă un comentariu

Nu vom publica emailul tău.
*câmpuri obligatoriitwelve − five =

NewsletterAbonează-te și află ultimele noutăți

I give my consent for the collection and processing of my personal data, according to the terms and conditions of Hygia Consult.