blog_usre

Ciprian Morcan, fondator si manager general

2019-01-31

Finanțarea cercetării și inovării în realități românești complicate

La o analiză succintă a finanțării publice în domeniul cercetării vedem clasamente și realități îngrijorătoare, fiind mult sub media UE și fără a depăși 0,2% din PIB în 2018, spre exemplu. Apoi, dacă ne-am dori să avem o imagine la nivel de țară, completând poza cu informațiile venite din mediul privat, ne lovim de dificultatea, asociată chiar cu dezinteresul companiilor (în special a IMM-urilor), în a ține evidențe fidele pentru bugetele de cercetare și inovare. Și, de ce ar face-o? Pentru că facilitățile fiscale existente sunt considerate oricum de majoritatea “fruct otravit”, iar înțelegerea și aplicarea unitară par să fie himere ale sistemului fiscal românesc. Dar, chiar și în lipsa acurateții acestor situații, dăm crezare statisticilor făcute la nivel de UE, acelea care ne fac constant “inovatori modești”.

Fără a intra în detalii care să ne transforme în alți sceptici de serviciu, ne gândim că poate bugetele disponibile din fonduri europene ar putea schimba ceva în 2019. Dacă de la începutul acestui ciclu financiar încercam să aflăm cum putem crește competitivitatea prin cercetare și IT, folosind banii alocați Programului Operațional Competitivitate, acum, spre finalul acestui ciclu, vrem să vedem cum stăm și ce mai putem salva.

Prioritățile pentru anul 2019 ale instituțiilor care gestionează banii europeni pentru cercetare și inovare considerăm că sunt mai mult decât sugestive pentru a cunoaște stadiul actual. Acestea își doresc următoarele:

  • Să finalizeze lansarea apelurilor de proiecte (unele dintre acestea amânate succesiv de mai bine de 12 luni);
  • Să reușească deblocarea evaluării stocului de proiecte depuse în apelurile anterioare (unele dintre propunerile de proiecte fiind de app. 2 ani în evaluare, iar dificultatea selectării evaluatorilor este încă una nerezolvată);

Dacă cele două priorități de mai sus arată cel mai probabil limite administrative și de management, următoarele două ne scot în evidență riscurile majore ale acestui program, care își dorește din răsputeri să finanțeaze cu bani europeni creșterea competitivității în România. Mai aflăm astfel că se urmărește:

  • Implementarea Planului de acțiuni pentru evitarea pre-suspendării finanțării;
  • Contracararea riscului de dezangajare pentru anul 2019 care însumează peste 61 milioane euro.

Bun, acum că înțelegem stadiul actual, nu ar strica să mai știm că aceleași autorități se mai gândesc și la o posibilă realocare a unei rezerve de performanță de la axa de IT către cea de cercetare, dar și că își doresc să demareze pregătirea unor proiecte majore pentru următorul ciclu financiar.

Dar, haideți să rămânem în prezent, la acest început de an 2019, pentru că sunt și soluții pentru a valorifica oportunitățile contextului actual, dincolo de dorințele instituțiilor. Vă invităm în continuare să cunoașteți recomandările adresate clienților și partenerilor Hygia Consult, pentru a înțelege ce beneficii există dincolo de negura ce pare să înconjoare acest program:

  • Dezvoltați servicii și produse proprii de IT, dacă este în sfera dumneavoastră de activitate, apoi diseminați rezultatele cu ajutorul clusterelor, folosind finanțarea nerambursabilă oferită companiilor de până la 3,5 milioane euro;
  • Creați infrastructuri deschise de cercetare, atrageți resurse specializate, identificați piețe noi și sprijiniți colaborarea pentru a vă crește competitivitatea, atrăgând finanțare nerambursabilă de până la 7,5 milionne euro pentru clusterele de inovare;
  • Contribuiți la extinderea și dezvoltarea infrastructurii de comunicații în bandă largă de mare viteză, accesând finanțarea nerambursabilă ce urmează a se oferi într-un nou apel companiilor, în a doua jumatate a anului 2019.

În final, nu uitați că vă recomandăm să vă traiți succesul dar, mai întâi, aduceți-vă aminte că suntem antreprenori, valorificăm oportunități și ne asumăm riscuri! Să aveți un 2019 cu spor!

Articolele publicate de Hygia Consult au scopul de a informa cititorii și de a crește nivelul de educație financiară și de afaceri din România.

Lasă un comentariu

Nu vom publica emailul tău.
*câmpuri obligatoriiten + 19 =

NewsletterAbonează-te și află ultimele noutăți

I give my consent for the collection and processing of my personal data, according to the terms and conditions of Hygia Consult.