blog_usre

Admin

2020-11-01

Scrisoare deschisă către clienții și colaboratorii Hygia Consult

Finanțările nerambursabile europene ajung la companii prin intermediul Comisiei Europene și al guvernelor naționale. Aceste structuri executive lucrează împreună, prima asigurând un cadru la nivelul UE, iar guvernele naționale, prin instituții dedicate, implementează, dar și completează deciziile europene.

Bineînțeles, toate părțile implicate funcționează în baza legislației europene și a legislației interne din țările membre, iar atunci când cadrul legislativ se schimbă, asistăm la situații mai mult sau mai puțin așteptate, care au un inevitabil impact asupra tuturor părților interesate.

Din păcate, atât activitatea consultanților, cât și activitatea IMM-urilor care aplică la programe de finanțare sunt constant afectate de lipsa de predictibilitate a celor care creează și modifică legislația aferentă acestui domeniu. Un exemplu este recenta modificare substanțială a criteriilor de acordare a granturilor de investiții prin Programul Operațional Competitivitate, Axa 3, oferite în contextul COVID-19, ca parte din programul de relansare economică.

Vineri, 30 octombrie 2020, au fost publicate în Monitorul Oficial atât Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene, cât și decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea OUG 130/2020.

Având în vedere cele de mai sus, punctăm următoarele:

1. Orice demers legislativ, dupa finalizare, trebuie respectat de către toate părțile implicate. Orice eventuală propunere de modificare a unei legi va trebui să parcurgă aceleași proceduri parlamentare, așa că este puțin probabil să asistăm la modificări ale legii tocmai aprobate și promulgate.

2. Înțelegem dificultățile pe care le creează modificarea substanțială a grilei de evaluare pentru propunerile de proiecte ce vor concura pentru obținerea finanțării și alocăm resurse semnificative în această direcție, prin suplimentarea timpilor de lucru și implicarea unui număr cât mai mare de consultanți pentru clarificarea noilor prevederi legale.

3. Toți clienții Hygia vor beneficia de consiliere constantă și personalizată pentru a analiza împreună impactul noilor reglementări asupra propunerilor de proiecte inițiate de aceștia și pentru a concura la creșterea șanselor de obținere a finănțării.

În contextul prezentat mai sus, care reprezintă un moment dificil generat de cei care creează cadrul legislativ în care noi toți ne putem desfășura activitățile, îi asigurăm pe partenerii și colaboratorii noștri de tot profesionalismul și sprijinul în îndeplinirea obiectivelor pe care și le-au propus.

Vă mulțumim pentru încrederea acordată!

Echipa Hygia Consult

Lasă un comentariu

Nu vom publica emailul tău.
*câmpuri obligatorii12 + eleven =

NewsletterAbonează-te și află ultimele noutăți

I give my consent for the collection and processing of my personal data, according to the terms and conditions of Hygia Consult.